Woensdag 11 September 2019 - 19:00   I   Foto: VRT  I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

‘Thuis’-makers krijgen serieuze uitbrander van expertisecentrum: “Dit is verontrustend”

Expertisecentrum VAD ziet een negatieve evolutie in het drankgebruik in de populairste Vlaamse soap van het moment, en zou graag zien dat de makers het alcoholconsumptie verminderen. Dat laten ze weten aan Het Laatste Nieuws.

‘Thuis’-makers krijgen serieuze uitbrander van expertisecentrum: “Dit is verontrustend”

Dat Frank Bomans of Eddy Van Notegem niet vies zijn van een frisse pint, wisten de doorwinterde Thuis-kijkers alvast al. Het VAD -het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen- vindt dat het alcoholverbruik tegenwoordig de spuigaten uitloopt. “Het aantal glazen moet echt minder”, klinkt het.

Het is inderdaad opvallend: bij elke gelegenheid -hoe groot of hoe klein ook- wordt de cava koud gezet, of het bier boven gehaald. Kobe en Rosa hebben nu zelfs hun eigen wijngaard waar ze hun eigen wijn maken. En een aantal jaren geleden konden Thuis-fans al proeven van ‘Het Slurfke’, het bier op basis van een familierecept van Eddy.

“Risico op misbruik is groot”

Vervolg artikel: Het VAD hield twee jaar geleden tien afleveringen van ‘Thuis’ en ‘Familie’ nauwlettend in de gaten. In 22% van de in totaal 356 scènes, kwam alcohol aan bod. “Grootschalig Schots onderzoek toonde zelfs aan dat kinderen die vaak alcohol zien passeren op tv die merken echt herkennen, zelfs beter dan die van ijsjes”, zegt Marijs Geirnaert van het VAD. “Het is toch verontrustend dat het zo’n onbewust proces is?”

Het expertisecentrum vraagt uitdrukkelijk om de drank wat meer links te laten liggen. “Uiteraard mag er nog wat geschonken worden, maar we moeten van die vanzelfsprekendheid af. Is het gezellig, wordt er gefeest, dan wordt een fles gekraakt. Maar nog erger: heeft iemand verdriet, dan krijgt ook die drank voorgeschoteld. Wie drinkt vanuit een negatief gevoel, heeft een nog groter risico op misbruik. Bovendien komt te weinig iemand in beeld die vervelend doet omdat hij te diep in het glas heeft gekeken. Of laat men niet zien of die persoon nog achter het stuur kruipt.”

De makers van ‘Thuis’ hebben al gereageerd. “Voor de verhaallijn rond Bill gebruikten we de expertise van het VAD”, zegt producer Hans Roggen. “Zij doen aan preventie, wij doen ons ding. We brengen emotionele verhalen die in de maatschappij staan. De problematiek rond alcohol is er één van - en daar doen we wel degelijk moeite voor - maar een flesje kraken om iets te vieren is dat evengoed. We hebben ook personages, zoals Adil, die bewust geen alcohol drinken.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Thuis  I  shownieuws