Maandag 16 September 2019 - 08:45   I   Foto: Pixabay  I   Bron: Belga  I   door Redactie

Olieprijzen razendsnel de hoogte in na drone-aanval op Saudi-Arabië, Trump dreigt met vergelding

Olieprijzen razendsnel de hoogte in na drone-aanval op Saudi-Arabië, Trump dreigt met vergelding

5 procent van de wereldwijde olieproductie werd stilgelegd, nadat een drone-aanval heeft plaatsgevonden op het hart van de olieproductie van Saudi-Arabië. Olieprijzen schieten door de aanval razendsnel de hoogte in.

De olieprijzen schoten omhoog toen de termijnmarkten in Azië opengingen. de Europese soort Brent-olie ging tot 71,95 dollar per vat, zo maar even 11 dollar hoger. Persagentschap Bloomberg zegt dat het om de sterkste prijsstijging gaat sinds het begin van de termijnhandel in 1988.

Twee installaties van oliereus Aramco werden zaterdagochtend geviseerd, namelijk die van Abqaiq en Khurais. Op het olieveld van Abqaiq staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais is een van de belangrijkste olievelden van Saudi-Arabië.

 

Vergelding

 
Op Twitter kondigde president Trump aan dat hij zijn toelating heeft gegeven om de Amerikaanse oliereserves vrij te geven, indien nodig. Trump zei ook redenen te hebben om te denken dat Iran achter de aanval zit en dreigt ook met vergelding. Teheran ontkent in alle toonaarden.
 
Nederlands marktdeskundige Paul van Selms vertelde aan persbureau ANP dat de fors stijgende olieprijzen zeker een effect gaan hebben op de benzineprijzen aan de pomp. Volgens Van Selms is de reactie op de oliemarkt, waar de prijs voor een vat Brentolie tot 20 procent steeg en Amerikaanse olie tot 15 procent per vat aandikte, vooral emotioneel. “Er zijn genoeg alternatieven om de productie op te vangen, en genoeg landen die wat extra willen produceren”, zo weet hij. “Maar strategisch heeft het wel veel invloed, gezien het belang van Saudi-Arabië. Dat gaat dus een prijsverhogend effect hebben, op termijn misschien wel van 5 cent per liter”.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Saudi Arabië  I  Trump  I  benzineprijzen  I  aanval  I  olieprijzen