Dinsdag 17 September 2019 - 14:23   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

Maggie De Block: "Ik kan niets doen voor zieke Pia"

De sms-actie voor baby Pia is een enorm succes. Er werden al honderdduizenden smsj'es gestuurd. Veel mensen eisen dat de minister in actie schiet zodat de ouders het peperdure geneesmiddel terugbetaald krijgen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt echter dat ze niets kan doen.

Maggie De Block:

Pia lijdt aan een ziekte genaamd spinale musculaire atrofie (SMA), maar het medicijn dat het meisje zou kunnen genezen is nagenoeg onbetaalbaar. Het prijskaartje is 1,9 miljoen euro. Daarom werd de sms-actie georganiseerd.

"We kúnnen voorlopig niks doen”, klinkt het op het kabinet van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Het geneesmiddel is in de Verenigde Staten al goedgekeurd, maar in Europa nog niet.” Die goedkeuring moet komen van het Europees Medicijn Agentschap. Dat proces kan nog maanden duren.

SP.A

Oppositiepartij SP.A is van mening dat De Block wél iets kan ondernemen. “De Block zou aan Novartis kunnen vragen om een zogenaamde ‘compassionate use’-programma op te starten”, zegt Karin Jiroflée. “Dat is een programma waarbij de fabrikant het geneesmiddel gratis ter beschikking kan stellen aan patiënten in dringende medische nood.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maggie De Block