Woensdag 18 September 2019 - 19:53   I   Bron: De Standaard  I   door Redactie

Theo Francken zwaait de deur open: "Bart De Wever is bereid om een compromis te sluiten"

Theo Francken zwaait de deur open:

Theo Francken was woensdag als spreker te gast in de zakenclub Cercle de Lorraine. Daar schetste het N-VA-kopstuk de compromisbereidheid van zijn partij.

Francken ziet van zodra de Vlaamse regering gevormd is, ook federaal mogelijkheden. "Onze deur staat open. Bart De Wever is bereid om een compromis te sluiten." Een regering met de PS acht hij "niet onmogelijk". "De sense of urgency is er wel degelijk, maar we zijn niet bereid om tegen elke prijs in een federale regering te stappen", aldus Francken.

"Met ons kun je nog zaken doen, wij zijn redelijke mensen", zei hij. "Misschien zit er binnenkort geen redelijkheid meer aan tafel", alludeerde hij op de jongste verkiezingspeiling van Het Laatste Nieuws en VTM. Hier nam Vlaams Belang een hoge Vlucht.

Confederalisme

Francken benadrukte ook dat zijn partij "niet het einde van België" wil. "Maar geef ons meer autonomie. Confederalisme is niet het einde van België of de drooglegging van Brussel." Hij wees er wel op dat zonder streng migratiebeleid confederalisme onvermijdelijk wordt.

Hij reikte de PS de hand door begrip te tonen voor hun sociale bezorgdheden. "We moeten ook op sociaal vlak een signaal geven, ik heb daar geen problemen mee. We moeten naar een nieuw sociaal contract."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Theo Francken  I  N-VA  I  PS  I  Bart De Wever