Donderdag 19 September 2019 - 07:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: P-Magazine  I   door Redactie

"Er zijn maar weinig Afrikanen die naar Europa komen, die echt oorlogsvluchteling zijn"

Josef Kofi Teye, migratie-expert aan de Universiteit van Ghana, is in een Duitse documentaire op ZDF, niet mals voor Afrikaanse migranten. "De meeste migranten doen zich enkel voor als oorlogsvluchteling, omdat ze weten dat ze alleen dan in aanmerking komen voor asiel", zegt hij.

"De Europese media doen alsof iedereen die uit Afrika komt is een vluchteling is. Dat klopt niet, dat zijn er maar weinig. De meeste mensen die écht voor oorlog vluchten, zitten in Afrikaanse kampen", zo zegt Teye.

Dokter Prince Afriyie volgde zijn opleiding als chirurg in Duitsland en keerde nadien terug naar Ghana om een betere gezondheidszorg uit te bouwen. “Europa voelt zich nog steeds schuldig voor de kolonisatie in het verleden. Ze denken dat ze daarom nu nog steeds verplicht zijn om miljoenen Afrikanen op te vangen", zegt hij.

"Er is in Ghana helemaal geen oorlog geweest, waarom klagen we dan? Vanwege de slavenhandel? Hoe lang is dat inmiddels geleden? Waarom steken we dan de schuld op Europa, dat we nog steeds arm zijn?”

"Lui"

“Misschien zijn wij, Afrikanen wel lui. Misschien willen we helemaal niks veranderen om onze kinderen een betere toekomst te geven. Is dat de echte reden?”

Verantwoordelijkheid

Josef Kofi Teye treedt hem daarin bij. "Het zijn de Afrikaanse regeringen die voor alles verantwoordelijk zijn. Als er wat minder corruptie zou zijn, zou het leven in Afrika relatief goed zijn. Eigenlijk zouden we niet naar Europa moeten vluchten, maar ons afvragen wat we in ons eigen land voor ons eigen volk kunnen doen.”

Wat is jouw mening?