Donderdag 19 September 2019 - 16:01   I   Foto: Pixabay  I   Bron: VRT Nieuws  I   door Redactie

Marktkramers in Asse worden verplicht Nederlands te spreken tegen hun klanten: "Wie weigert, riskeert sancties"

Marktkramers in Asse worden verplicht Nederlands te spreken tegen hun klanten:

De gemeente Asse legt zijn marktkramers op om tegen hun klanten Nederlands te spreken. Wie dat weigert, kan sancties opgelegd krijgen. Dat meldt VRT Nieuws.

In Asse werd zopas een wijziging doorgevoerd in het marktreglement. Voortaan mogen de marktkramers in hun schriftelijke communicatie alleen de Nederlandse taal gebruiken. Als het over mondelinge communicatie gaat, wordt de handelaars ook gevraagd om het Nederlands als eerste taal te gebruiken.

De gemeente Asse krijgt steeds meer inwoners uit de hoofdstad en daardoor gaat het gebruik van het Nederlands achteruit. Schepen Sigrid Goethals (N-VA), bevoegd voor Vlaams beleid: "Wij zijn en blijven een Nederlandstalige gemeente en daarom willen we het gebruik van onze taal sterk aanmoedigen."

Sancties

Het taalgebruik zal in het vervolg door gemeenschapswachten gecontroleerd worden. "We gaan uiteraard eerst sensibiliseren. Maar wie blijft weigeren om het Nederlands te gebruiken, kunnen we sanctioneren. We kunnen dan de vergunning van de marktkramer intrekken", klinkt het.

Eerder kregen nieuwkomers ook al een 'pin' waarop staat 'Spreek NL met mij aub'. De pin zou ervoor moeten zorgen dat de mensen niet meteen overschakelen naar een andere taal wanneer ze nieuwkomers ontmoeten.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Asse  I  Nederlands  I  gemeente  I  sancties