Vrijdag 20 September 2019 - 08:40   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Maggie De Block gaat strijd aan met farmabedrijf: "Wees menselijk, het medicijn voor Pia kan wél gratis"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaat er bij farmabedrijf Novartis blijven op aandringen om het medicijn Zolgensma gratis ter beschikking te stellen en dit in afwachting van een terugbetaling. Volgens de firma kan dit wettelijk niet, maar dat spreekt De Block tegen.

Maggie De Block gaat strijd aan met farmabedrijf:

Novartis weigert al langer het medicijn tegen SMA tijdelijk gratis ter beschikking te stellen. Dat gebeurt nochtans wel vaker bij medicijnen die nog niet vergund zijn, maar wel dringend nodig zijn.

Novartis vraagt in de VS 1,9 miljoen euro voor het medicijn, dat in België nog niet verkrijgbaar is. Via een nationale sms-actie werd genoeg geld ingezameld om de zieke Pia te helpen. Zij kan dus gered worden.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De Block vindt dat het medicijn gratis ter beschikking moet worden gesteld. “Maar een firma die een medicijn op de markt brengt waarvan de ontwikkeling grotendeels is gefinancierd met publieke middelen en geld van patiëntenorganisaties, heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en moet menselijk blijven”, aldus De Block.

“Wij hebben die vraag ook al vaak gesteld en dat al meermaals besproken, dus wat Maggie De Block nu vraagt is niet nieuw”, reageren de ouders van Pia. “Nieuw is de publieke druk waaronder Novartis misschien zal zwichten omdat al die belangstelling slecht kan zijn voor hun imago."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maggie De Block