Vrijdag 20 September 2019 - 14:34   I   Foto: Photonews  I   Bron: Belga  I   door Redactie

Brussels opvangcentrum sluit de deuren: honderden migranten staan op straat

Brussels opvangcentrum sluit de deuren: honderden migranten staan op straat

La Porte d'Ulysse, het opvangcentrum voor transmigranten in het Brusselse Haren, dreigt zondag de deuren te moeten sluiten. Honderden migranten zouden dan op straat belanden. Dat meldt Belga.

Ruim 350 vluchtelingen die voorheen in het Maximiliaanpark en aan het Noordstation verbleven, vinden nu opvang in het centrum. Citydev.brussels, de eigenaar van het gebouw, is zinnens om op de site een nieuwe gewestelijke school voor veiligheidsberoepen uit te bouwen. Het opvangcentrum moet weg, een ander gebouw is er nog niet voorhanden.

"We moeten het gebouw op 30 septemner aan de eigenaar overdragen, maar we hebben nog een tiental dagen nodig om te verhuizen", zegt de woordvoerder van het platform, Mehdi Kassou. "We hopen nog enkele dagen te kunnen blijven tot er een ander gebouw gevonden is."

Deadlines

"We hebben logistieke deadlines, onder meer voor het ontmantelen van de douches in de sanitaire containers", aldus Kassou. "Daarvoor is bijzonder vervoer nodig, dat improviseer je niet zomaar. Ik weet dat bepaalde mensen zich nog meer zullen mobiliseren als La Porte d'Ulysse de deuren sluit, maar we willen geen oproep lanceren. De verantwoordelijkheid ligt bij de politiek."

Minister voor Sociale Integratie Alain Maron (Ecolo) gaf dinsdag tijdens het vragenuurtje al aan dat hij ervan overtuigd is dat er opvang zal gevonden worden. "We kunnen de 350 mensen niet op straat zetten of terug naar het Maximiliaanpark sturen", zei hij. 

Factuur

Maggie De Block, minister van Asiel en Migratie, zei in 'Terzake' dat zij op de vragen van Brussel in zal gaan. "Als Brussel beslist illegalen op te vangen, dan moeten ze de factuur niet naar mij sturen. Als die mensen geen asiel willen aanvragen en als illegaal hier blijven, dan moeten ze teruggaan", aldus De Block.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  migratie  I  migranten  I  vluchtelingen  I  Maggie De Block  I  La Porte d'Ulysse  I  Mehdi Kassou