Vrijdag 20 September 2019 - 20:30   I   Foto: Efe  I   Bron: De Standaard  I   door Redactie

Geen automatische gezichtsherkenning meer op luchthaven Zaventem: "De conclusie is dat het onwettelijk is"

De federale politie experimenteerden op de luchthaven van Zavantem met software die gezichten van mensen kan herkennen. Dat experiment wordt nu weer afgeblazen wegens geen juridische basis. Dat meldt De Standaard.

Geen automatische gezichtsherkenning meer op luchthaven Zaventem:

Topman bij de politie Mark De Mesmaeker kondigde aan het begin van de zomer een test aan waarbij automatische gezichtsherkenning gebruikt zou worden. Daarbij worden camerabeelden door een computerprogramma gehaald dat gezichten kan analyseren. Veroordeelde criminelen of verdachten zouden zo opgespoord kunnen worden.

Nu wordt het experiment dus weer opgeborgen. Het COC, het Controleorgaan op de Politionele Informatie heeft er vragen bij. Frank Schuermans: "We hebben het profproject onderzocht en onze conclusie is dat het op dit ogenblik niet volgens de wet is. Daarom hebben we beslist het tijdelijk stop te zetten."

Mensenrechten

De federale politie bevestigd dat de test stilligt. "We blijven streven naar een adequaat gebruik van de technologie", aldus De Mesmaeker. "Tegelijk waken we erover dat de mensenrechten en vrijheden daarbij gerespecteerd worden. Dat was trouwens ook het opzet van de voorzichtige en beperkte testfase die eerder al was opgestart na de aanslagen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Mark De Mesmaeker  I  luchthaven  I  Zaventem