Zaterdag 21 September 2019 - 08:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

Maggie De Block: "Nee, ik heb geen sms gestuurd voor Pia"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stond in het oog van de storm omdat ze niet meteen iets kon doen voor de zieke Pia. Volgens de oppositiepartijen trad ze niet hard genoeg op tegen farmabedrijf Novartis, dat 1,9 miljoen euro vraagt voor het noodzakelijke geneesmiddel voor Pia.

Maggie De Block:

Zelf stuurde De Block geen sms'je voor Pia. Daar heeft ze goede redenen voor. "Nee. En ik zal u uitleggen waarom. Ten eerste kan ik het als minister niet maken om de actie van één specifieke patiënt te steunen. Als ik dat doe, dan komen er morgen andere ouders vragen waarom ik voor hen niks doe. Ten tweede kan ik in mijn functie veel nuttigere zaken doen voor patiënten als Pia dan sms'jes sturen", vertelt De Block in Het Laatste Nieuws. 

Terugbetaling

"Mag ik erop wijzen dat we er vorig jaar - na aartsmoeilijke onderhandelingen - in geslaagd zijn om het eerste medicijn voor SMA (de zeldzame spierziekte waar Pia aan lijdt, red.) terugbetaald te krijgen? Samen met Nederland zijn we uiteindelijk tot een deal gekomen met de firma. Ik was daar zeer blij mee, want het betekende dat alle SMA-patiënten in ons land voortaan quasi kosteloos een zeer doeltreffend geneesmiddel ter beschikking hebben. Pia gebruikt dat medicijn vandaag trouwens ook."

De Block had de kritiek wel verwacht. "Ik wist dat mensen zouden roepen: 'Allez Maggie, dóe iets!' Want dat is altijd de eerste reactie. Ik zat in Kopenhagen op een conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en zag meteen dat het om een geneesmiddel ging dat in Europa zelfs nog niet is goedgekeurd. Ik wist op dat moment al dat ik weinig kon doen. Het grote publiek beseft niet dat een geneesmiddel een hele weg moet afleggen vooraleer het bij de patiënt terechtkomt", stelt ze.

SP.A

SP.A was de eerste om De Block op haar verantwoordelijkheden te wijzen, maar daar was de minister niet over te spreken. "Mijn maag keerde om toen ik hun campagne op sociale media zag. Een foto van een baby'tje tegen een rode achtergrond en dan de slogan: 'Je kan wél helpen, Maggie.' Ik vond dat zó plat. Ik stuurde een tweet: 'Stop uw politiek geprofileer zonder kennis van zaken!' Mijn woordvoerder vond dat niet zo leuk, maar ik kon het niet laten."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maggie De Block