Zaterdag 21 September 2019 - 10:00   I   Foto: Pixabay, archieffoto  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Paardenbeul slaat opnieuw toe: Pees van linkervoorbeen van jumpingpaard doorgesneden

De zogenaamde paardenbeul heeft wellicht opnieuw toegeslagen. De eigenaars van een paard in Herent vermoeden dat een onbekende het dier ernstig verminkt heeft. Het paard zal er wellicht een blijvend letsel aan overhouden.

Paardenbeul slaat opnieuw toe: Pees van linkervoorbeen van jumpingpaard doorgesneden

De pees van het linkervoorbeen is doorgesneden, voor een jumingpaard is dat een zeer ernstige blessure. Het dier wacht een lange revalidatie zonder garantie op herstel. Het dier mankt sterk en geraakt met moeite door de weide.

In juni werd in Boutersem het hoofd van een therapiemerrie ingeslagen. Daarnaast werd het vel van de schedel verwijderd. Het is nog niet duidelijk of er een link is tussen beide incidenten.

Niet iedereen is zomaar in staat tot zulke wreedheden, zegt gerechtspsychiater Hans Hellebuyck in Het Nieuwsblad. "Het kan zijn dat het gaat om iemand die psychotisch is, maar dat is moeilijk te zeggen zolang men de dader niet kent", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Wat de mentale toestand of de motieven van de dader ook mogen zijn, het gaat hier duidelijk om iemand met een zwaar gebrek aan empathisch vermogen.”

Ongestraft

Vaak blijven dit soort misdaden ongestraft. “Zelf ben ik nog nooit aangesteld geweest voor een klacht wegens dierenmishandeling”, zegt hij. “Justitie laat zulke feiten min of meer ongemoeid. Al moet ik zeggen dat er dankzij Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stilaan meer aandacht wordt besteed aan zulke feiten.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Herent  I  paardenbeul