Maandag 23 September 2019 - 09:13   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT Nieuws   I   door Redactie

Theo Francken wil confederalisme opgeven voor PS: "Te betreuren, maar je moet spelen met de kaarten die je hebt"

Theo Francken wil confederalisme opgeven voor PS:

Theo Francken (N-VA) was vanochtend te gast bij 'De Ochtend' op Radio 1. Hij wil dat er nu serieus onderhandeld wordt met de PS, en ziet hiervoor zelfs een basis voor een compromis.

Strengere migratieregels tegenover betere sociale rechten, zoals een hoger basispensioen. Dit ziet Francken als basis voor een mogelijk akkoord met de PS. "We kunnen nog sleutelen aan de toegang tot het grondgebied en de sociale zekerheid. We moeten niet zomaar dingen geven aan mensen die er pas zijn", aldus Francken.

"Eerst moeten ze bijgedragen hebben voor ze kunnen meegenieten van de welvaart waarvoor zo velen bloed, zweet en tranen gegeven hebben", zei Francken. "Veel mensen vinden dat te veel mensen te snel te veel krijgen. Daar moet je naar luisteren." Hij zegt bereid te zijn te willen luisteren naar de bezwaren over een te laag pensioen." Als je met de PS aan tafel zit, kun je die vraag niet negeren."

Confederalisme

Francken is ook bereid de piste van het confederalisme, waartegen de PS zo fel gekeerd is, te verlaten. "Ik sta voor Vlaamse onafhankelijkheid en confederalisme. Dat zou goed werken, ook al zou het nogal wat commotie veroorzaken. Maar de puzzel ligt er niet. Je zit met twee extreme partijen. Die zijn groot geworden, maar spelen eigenlijk niet mee. Je kunt dat betreuren, maar je moet spelen met de kaarten die je hebt", klinkt het bij de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

"We moeten op zijn minst een stevige intellectuele oefenig ondenemen en kijken of we kunnen landen. Als dat lukt, is dat goed. Als dat niet lukt, dan hebben we tenminste geprobeerd en kunnen we de kiezer in de ogen kijken", besluit Francken.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Theo Francken  I  N-VA  I  PS