Maandag 23 September 2019 - 13:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Filip Dewinter op voorzittersstoel tijdens eerste zitting in Parlement

Filip Dewinter op voorzittersstoel tijdens eerste zitting in Parlement

Het Vlaams Parlement gaat maandag van start, met of zonder nieuwe Vlaamse regering. Filip Dewinter (Vlaams Belang) is het langst zittend parlementslid, en mag zodus plaatsnemen op de voorzittersstoel.

Bij gebrek aan een regering zal de Septemberverklaring niet gegeven worden. Deze Septemberverklaring gaat traditioneel gepaard met de start van het zittingsjaar. Formateur Jan Jambon N-VA) is er nog niet in geslaagd om een nieuwe regering te vormen, maar hoopt ergens deze week een doorbraak te kunnen forceren. 

“Er is al zo vaak weinig te beleven in dat parlement, en vandaag is het nog erger”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB) aan Het Nieuwsblad. Het wordt een korte zitting, waarin formaliteiten zoals de verkiezing van de voorzitter worden afgehandeld. Filip Dewinter mag als langst zittend parlementslid op de voorzittersstoel plaatsnemen.

Van Dijck

Wellicht wordt Wilfried Vandaele (N-VA) opnieuw voorzitter. Vandaele werd op 13 juli al tot tijdelijke voorzitter gestemd tijdens een uitzonderlijke zitting. Hij volgde toen partijgenoot Kris Van Dijck op. “Maar de vraag is of hij voorzitter blijft. De functie van parlementsvoorzitter is een van de functies die op tafel ligt tijdens de regeringsonderhandelingen", zegt Sinardet.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Filip Dewinter  I  Wilfried Vandaele  I  Kris Van Dijck