Donderdag 26 September 2019 - 18:45   I   Foto: Photonews  I   Bron: HLN, Belga  I   door Redactie

N-VA heeft het gehad met schijnhuwelijken: “Ze gaan snel na aankomst uit elkaar, en laten dan direct een nieuwe echtgenoot overkomen”

N-VA heeft het gehad met schijnhuwelijken: “Ze gaan snel na aankomst uit elkaar, en laten dan direct een nieuwe echtgenoot overkomen”

De N-VA wil de ‘draaideurhuwelijken’ aanpakken in ons land. De partij heeft een wetsvoorstel ingediend dat schijnhuwelijken met het oog op verblijfsrecht tegen moet gaan.

"De dienst Vreemdelingenzaken stelt vast dat personen snel na aankomst uit elkaar gaan om direct daarna een nieuwe echtgenoot te laten overkomen. Vaak gebeurt dat verschillende keren na elkaar, louter om gebruik te maken van dit migratiekanaal”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp.

In ons land werd begin dit jaar een bende opgerold die een heel schijnhuwelijkensysteem hadden opgezet.  De bende rekruteerde Portugese vrouwen om tegen betaling in ons land een huwelijk met Pakistaanse mannen te laten registreren.

Voorwaarden

“Wie via gezinshereniging een verblijfsvergunning verkregen heeft, moet eerst aantonen twee jaar legaal in ons land verbleven te hebben. Daarnaast moet hij of zij ook aan de voorwaarden voor gezinshereniging voldaan hebben. Pas dan kan een nieuwe procedure opgestart worden”, aldus Van Camp.

N-VA-Kamerlid Theo Francken: “De rem van twee jaar bestond eerder al voor wie via een huwelijk met een derdelander naar ons land kwam, maar bestond nog niet voor Europeanen en Belgen."

Te laks

“Het misbruik van de bendes situeerde zich dan ook bij die groepen. Daarom breiden we die wachtperiode uit naar alle categorieën. Twee jaar is de maximumperiode die de Europese gezinsherenigingsrichtlijn ons toelaat. Helaas is die ook op dit vlak te laks", belsuit Francken.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  N-VA  I  schijnhuwelijken  I  Theo Francken  I  Coleen Van Camp