Maandag 28 Januari 2019 - 08:33   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marokko wil geradicaliseerde verkrachter niet terug, hij loopt nu vrij rond in België

Marokko wil geradicaliseerde verkrachter niet terug, hij loopt nu vrij rond in België

Ons land is er niet in geslaagd om de geradicaliseerde Mustapha Bali uit te wijzen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Marokko, zijn herkomstland, weigert hem terug te nemen. Er zat daarom niks anders op dan de dealer/verkrachter vrij te laten.

Mustapha Bali zat in het gesloten centrum Caricole in Steenokkerzeel. Dinsdag mocht hij dat centrum verlaten en is hij op vrije voeten. Marokko wil hem immers niet terug. Bali zat een celstraf van 17 jaar uit, vooral voor drugsfeiten. In mei kwam daar echter nog eens een straf van drie jaar bij voor de verkrachting van een zwakbegaafde vrouw.

Bovendien is Bali geradicaliseerd. Oud-Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) trok zijn verblijfspapieren in om hem te repatriëren. Bali vocht zijn uitwijzing ook niet aan. "Ik heb de Marokkaanse ambassadeur en de viceconsuls ontboden op het kabinet”, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) aan HLN.

“De voorbije acht maanden zijn er heel wat inspanningen gebeurd, maar Marokko weigert de man een laissez-passer (reisdocumenten, red.) te geven. Aangezien de maximale vasthoudingstermijn van acht maanden bereikt was, moest de Dienst Vreemdelingenzaken hem vrijlaten. Politie en inlichtingendiensten werden op de hoogte gebracht."

Vraag is of Bali niet gewoon terug naar de cel moet, aangezien hij veroordeeld is tot drie jaar gevangenis. "Maar tegen die straf hebben we hoger beroep aangetekend”, legt zijn advocaat Bart Vosters uit. “In afwachting van dat proces is hij vrij. Hij hoeft de zaak niet af te wachten in de gevangenis.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marokko  I  Maggie De Block  I  n365