Coronacrisis hakt er diep in: 'Golf van faillissementen en ontslagen in ons land' Royalty
Royalty

Coronacrisis hakt er diep in: 'Golf van faillissementen en ontslagen in ons land'

Coronacrisis hakt er diep in: 'Golf van faillissementen en ontslagen in ons land'

Een blijvende schade aan het economische weefsel, een faillissementengolf en veel ontslagen als gevolg: dat beeld schetst de Nationale Bank in De Morgen over de gevolgen door de coronacrisis. De heropstart verloopt immers trager dan gehoopt.

De gemiddelde omzetdaling van de bedrijven is ongezien. Die bedraagt liefst 30 procent. De heropening van de bedrijven en de winkels hebben dus voorlopig nog geen grote impact op het omzetcijfer. Dat wil zeggen dat de economie flink in het slop zit en nog niet op dreef raakt. De V-curve zal er bijgevolg niet komen. Dat betekent dat we na de snelle daling geen snelle stijging krijgen.

Bovendien is er de grote onzekerheid over de toekomst. Investeringen worden, vooral door grote bedrijven, voorlopig on hold gezet. De Nationale Bank maakte vorige week al bekend dat 180.000 werknemers en 70.000 zelfstandigen zonder werk dreigen te zitten.

Belastigen

De overheid moet met nog meer steunmaatregelen komen, wat de begroting flink in het rood doet gaan. De overheid zal dus moeten schrappen in haar uitgaven en haar inkomsten moeten verhogen. Dat betekent dus: het verhogen van de belastingen.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws