Herman Goossens legt uit: "Op deze manier kan je op grote afstand besmet worden met het coronavirus" Royalty
Royalty

Herman Goossens legt uit: "Op deze manier kan je op grote afstand besmet worden met het coronavirus"

Herman Goossens legt uit: "Op deze manier kan je op grote afstand besmet worden met het coronavirus"

Microbioloog Herman Goossens waarschuwt voor superverspreiders. Zij kunnen heel veel mensen ineens besmetten met het coronavirus. In De Ochtend op Radio 1 legde hij uit hoe dat kan.

"Tien procent van de mensen zouden verantwoordelijk zijn voor tachtig procent van de besmettingen. Er bestaat echter geen consesus over in de wetenschappelijke literatuur", legt Goossens uit. "We hebben wel voorbeelden van mensen die verantwoordelijk zijn voor heel wat besmettingen. Iemand kan een aerosol verspreiden, waardoor er meer besmettingen zijn."

"We gaan ervan uit dat het verspreid wordt via druppeltjes. Mensen kunnen mogelijk ook een aerosol produceren waardoor op grote afstand het virus kan verspreid worden. Bijvoorbeeld zingen of roepen produceert meer virus. Zo kan één bepaalde persoon meer mensen besmetten."

Terras

Het gebeurt echter altijd binnen gesloten ruimtes, zo benadrukt Goossens. "Probeer in de zomer daarom zoveel mogelijk buitenactiviteiten te doen. Als je in de winterperiode toch binnen bent, zorg dan voor een goeie ventilatie. In restaurants en cafés moet het zoveel mogelijk doorgaan op het terras, daar is er minder risico. Anders moet je binnen zorgen voor een goeie ventilatie."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws