Woensdag 17 Maart 2021 - 12:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Serieus werkpunt voor Wout van Aert: “Dit is een groot nadeel voor hem”

Serieus werkpunt voor Wout van Aert: “Dit is een groot nadeel voor hem”

Dat Wout van Aert een enorm getalenteerd wielrenner is, dat weet ondertussen de hele wereld. Hij behoort niet alleen tot de beste renners op de weg en in het veld, ook in het tijdrijden is hij absolute wereldtop. Al ziet performance manager van Jumbo-Visma Mathieu Heijman nog één groot werkpunt.

“Het is in twee jaar al veel verbeterd, maar naarmate de tijdrit vordert en de verzuring in de benen stijgt, heeft Wout de neiging om met zijn romp naar omhoog te gaan om zo verlichting te voelen in de heupen, zonder dat je daarbij aan vermogen inboet”, zegt Heijboer in Het Nieuwsblad. “Nadeel daarvan is dat zijn positie dan minder aerodynamisch wordt en de luchtweerstand stijgt. Wanneer ik vanuit de volgwagen merk dat zijn romp omhoog komt, wil hij dat ik hem daarop wijs via de oortjes.”

"Hij zal nooit stilvallen"

“Wout is een renner die veel structuur nodig heeft, maar die alle nevenzaken - het dagplan, de voeding, het pacing-schema - het liefst uit handen geeft, zodat hij volledig kan focussen op zijn eigen prestatie”, laat Heijboer weten. “Zo is hij dat gewend van in de cross. De dag van de tijdrit ziet er vaak hetzelfde uit. 's Ochtends gaat hij al even fietsen - meestal op de rollen - en nadien volgt een verkenning van het parcours.”

Een groot voordeel voor Wout is dan weer dat hij steevast een enorm sterk tweede wedstrijddeel rijdt. “Wout is geen snelle starter, maar hij zal ook nooit stilvallen", aldus Heijboer nog. "Hij is een diesel. Tegenover de meeste concurrenten komt hij in het tweede deel altijd het best voor de dag, net omdat er nauwelijks sprake is van verval. Op het BK telde het parcours drie ronden en klokte hij elke ronde haast dezelfde tijd."

TAGS  I  Wout van Aert  I  sport