Dinsdag 23 Maart 2021 - 18:41   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Viroloog Steven Van Gucht spreekt zich uit over stopzetting seizoen in JPL

Viroloog Steven Van Gucht spreekt zich uit over stopzetting seizoen in JPL

Covid-19 heeft ons land opnieuw steviger en steviger in zijn macht. Het gaat de verkeerde kant op met de cijfers en mogelijk komt er straks zelfs een complete lockdown in België. En dan wordt misschien ook het seizoen in de Jupiler Pro League per direct stopgezet.

Hoewel ze zich bij de Pro League sterk maken dat het niet zo'n vaart hoeft te lopen, is het niet uitgesloten dat de Belgische competitie wordt stilgelegd als het tot een complete lockdown komt. Viroloog Steven Van Guch sprak zich bij Het Nieuwsblad uit over de kwestie.

"Veel besmettingen in het voetbal"

“Er zijn de afgelopen maanden natuurlijk wel veel besmettingen geweest in het voetbal”, merkt Van Gucht om te beginnen op. “Ik denk dat het een van de professionele sectoren is die de meeste besmettingen heeft gehad. Het is ook een contactsport, hé. Ik weet dat het voetbal hard heeft ingezet op testen, wat ik toejuich en wat zeker zal helpen, maar het is ook geen garantie."

Je kunt nu eenmaal niet dagelijks testen en vindt dus ook niet alle besmettingen. Het wielrennen is in tegenstelling tot het voetbal geen contactsport. Puur als sport zie ik daar dus minder problemen. Ik denk ook niet dat er in het wielrennen al veel besmettingen zijn geweest."

Van Gucht denkt wel dat het nog beter kan. "Wel moeten we oppassen met het randgebeuren", benadrukt hij. "Er zijn altijd contacten met begeleiders en masseurs, daar moet je toch voorzorgen nemen. Maar ik denk wel dat daarvoor al de nodige protocollen zijn opgesteld."

Plan B én C

Over concrete maatregelen wil Van Gucht zich nog niet uitspreken. Maar uit zijn reactie kan je wel opmaken dat het stopzetten van het seizoen op dit moment niet uit te sluiten valt.

"Men heeft in het verleden al beslist om bijvoorbeeld voetbalwedstrijden te laten doorgaan, het is ook nu aan de overheid om te bekijken wat ze daarmee doet. Er zijn heel veel scenario’s mogelijk. Er is een plan B, een plan C, uiteindelijk zal het Overlegcomité bepalen wat het zal worden", besluit de viroloog.

TAGS  I  Coronavirus  I  Steven Van Gucht  I  sport  I  voetbal