De huidige regeringsformatie lijkt wel een kwelling voor alle betrokken partijen. Staat er binnenkort een aardverschuiving te gebeuren binnen de Vlaamse en Belgische politiek?
Op VRT NWS laat oud-premier Mark Eyskens (CD&V) zijn licht schijnen op de huidige situatie en bij uitbreiding de toekomst van België. “De huidige regeringsformatie is een foltering voor de partijen die eraan deelnemen”, zegt hij. “Hun leiders zweten water en bloed. Vooral N-VA heeft het moeilijk en dreigt niet alleen water en bloed, maar ook vitale levensvochten te verliezen."
Het is voor de Vlaams-nationalisten verkieslijk de bunker van de oppositie op te zoeken en van daaruit de toekomstige federale regering onder vuur te nemen, klinkt het bij Eyskens. “Maar als N-VA in de bunker binnentreedt, zal de partij moeten plaatsnemen naast een andere partij, die altijd in de bunker heeft gezeten omdat ze een aanstekelijke ziekte verspreidt: het ‘eigen-volk-eerst-virus’."
“Het Vlaams Belang zal er alles aan doen om N-VA te bekoren, te verleiden, te doen smelten en finaal op te slokken”, zegt Eyskens. Uiteindelijk zal dit volgens hem leiden tot een voorstel van Vlaams Belang aan N-VA: een nieuwe partij oprichten, namelijk N-VB of ‘Nieuw Vlaams Belang’.
“Met de bedoeling alle strijders voor Vlaamse onafhankelijkheid te groeperen in een enkel machtig blok, hopend na de volgende verkiezingen Vlaanderen af te scheiden van Brussel (...), en tegelijkertijd verlost te geraken van Wallonië, beschouwd als een onderontwikkeld gebied, ook al is het nog steeds de belangrijkste handelsklant van Vlaanderen”, zegt hij.
“Eenmaal opgeslokt door Vlaams Belang en samen verveld tot N-VB zal de nieuwe partij zich kunnen hullen in het uniform van uiterst rechts en zich laten inspireren door het Duitse ‘Alternative für Deutschland’ onder het motto ‘Alternative für Belgien’”, aldus een cynische Eyskens.
Toch hoopt hij dat het zover niet zal komen. “Het is de hoogste tijd dat de N-VA (…) zichzelf omvormt tot B-VA, een Belgisch Vlaamse alliantie, die het samenwerkingsfederalisme gestalte wil geven. Meteen zou meer dan een hypotheek, een zwaard van Damocles, worden opgeheven dat hangt boven het Belgische politieke landschap en zou dit land op een efficiënte en een beschaafde, toekomstgerichte wijze kunnen worden bestuurd”, besluit hij.