Volgens de nieuwe, indicatieve voedingstabel van
Maggie De Block, zijn diepvriesfrieten gezonder dan zalm. De minister van Volksgezondheid zette een campagne op om de “Nutri-score” te lanceren in België. In Frankrijk is die tabel, opgesteld door Britse wetenschappers, al in gebruik.
Voedingswaren zullen een label op de verpakking krijgen van A tot E. A is daarbij het beste. Het puntensysteem maakt een optelsom van slechte waarden, zoals suikers en vetten. Zo krijgt de consument een beter beeld van wat gezond is en wat niet.
Diepvriesfrieten staan opmerkelijk genoeg in tabel A, terwijl gerookte zalm slechts een D scoort. “De categorie ziet het basisproduct aardappel als zeer gezond en houdt geen rekening met het frituren hiervan. In zalm zit heel wat zout en dus scoort het lager", verklaart een expert van gezond leven. "Het systeem heeft zeker zijn beperkingen maar als je dit combineert met je gezond verstand kan het zeker nuttig zijn.”