100 dagen voor de verkiezingen: Wie komt als winnaar uit de bus?

15 feb 2019, 22:00 Royalty
verkiezingen

Over exact honderd dagen vinden de verkiezingen plaats. Het is nog maar de vraag in hoeverre onder meer de crisis rond de humanitaire visa, het ontslag van Joke Schauvliege, de klimaatmarsen, het migratiedebat en de regeringscrisis een effect zullen hebben op de verkiezingsuitslag. Uit de Grote Peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL TVI en Le Soir zijn enkele interessante bevindingen naar voren gekomen.

Mochten we vandaag naar de stembus trekken, zou Groen de tweede grootste partij worden in Vlaanderen met 15,6 procent van de stemmen. Dat hoeft ook niet te verbazen met de groeiende aandacht voor het klimaatdebat en de spijbelende jongeren die elke donderdag op straat komen. Bij de vorige verkiezingen was de partij van voorzitster Meyrem Almaci nog de vijfde grootste partij. Nu zou zijn score bijna verdubbeld zijn van 8,6 naar 15,6 procent.

Populairste politicus

N-VA blijft de grootste partij met 27,4 procent, maar verliest wel vijf procentpunt ten opzichte van 2014. Binnen de partij is het voornamelijk Theo Francken die moet inboeten aan populariteit. Bij de laatste peiling wilde 67 procent van de Vlamingen nog dat Francken een belangrijke politieke rol bleef spelen. Maar het ontslag van N-VA uit de regering en de crisis rond de mogelijke fraude met humanitaire visa hebben een deuk gegeven in de reputatie van Francken. Nu stemt nog 59 procent voor de gewezen staatssecretaris, 32 procent van de Vlamingen ziet hem liever geen belangrijke rol spelen.

Het is zijn partijvoorzitter Bart De Wever die uit de bus komt als populairste politicus. Het is al van december 2017 geleden dat De Wever op nummer één stond. 62 procent hoopt dat Bart De Wever een belangrijke rol blijft spelen, tegenover 31 procent die dat niet wil. Charles Michel, premier van een geplaagde regering, deelt de derde plaats met Jan-Jambon.

CD&V na Joke Schauvliege

Hoe zit het dan met CD&V sinds het ontslag van Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege? Ondanks alles verliezen de christendemocraten weinig stemmen tegenover de vorige peiling: CD&V blijft relatief stabiel op 15 procent, wel nog altijd een verlies van 3,6 procentpunt tegenover de vorige verkiezingen.

Vlaams Belang verdubbelt score

Ook Open Vld en sp.a staan op verlies in vergelijking met 2014. De liberalen spelen drie procentpunt kwijt, de socialisten staan opnieuw op een dieptepunt met amper 11 procent. Die laatsten worden nipt ingehaald door Vlaams Belang, naast Groen de enige partij die stemmen wint. Na de pandoering van vijf jaar geleden weet Vlaams Belang zijn score bijna te verdubbelen: van 5,5 procent naar 11,1. PVDA schommelt opnieuw rond de kiesdrempel.

Brussel en Wallonië

Net als haar zusterpartij Groen schiet Ecolo als een pijl omhoog en wordt ze zelfs afgetekend de grootste partij met net geen 20 procent. Met de score van Groen erbij (beide partijen komen in Brussel samen op maar zijn apart gepeild) behalen de ecologisten in theorie zelfs 22,6 procent.

PS en MR vechten dan weer voor de tweede plek: de socialisten eindigen op 15,9 procent, de liberalen op 15,3. N-VA lijkt de enige Vlaamse partij die in Brussel op zichzelf met wat geluk een Kamerzetel zou kunnen binnenhalen: de Vlaams-nationalisten staan er op 6,4 procent.