Eerder liet
Marc Van Ranst al verstaan een voorstander te zijn van het idee om een soort van ‘coronacommissaris’ aan te stellen. Ook
Geert Molenberghs, biostatisticus aan de Universiteit van Hasselt, schaart zich achter dit idee.
"Het grote voordeel, na een kakofonie van communicatie tussen politici en wetenschappers, is dat er één duidelijk aanspreekpunt is”, zegt Molenberghs op Radio 2. “Dat kan binnen de politiek óf binnen de wetenschap georganiseerd worden, of beiden. Het zou de communicatie in ieder geval duidelijker en vlotter maken."
“We zitten natuurlijk met een heel complex federaal land, waar regionale en federale overheden het allemaal een beetje voor het zeggen hebben”, aldus Molenberghs. “In dit geval heb je dan iemand die de boel coördineert. Geen twaalf commandanten in de cockpit maar één persoon die aan de stuurknuppel zit, dat zou echt wel helpen."
Lessen trekken
Moest de coronacrisis toch op z’n einde lopen, wordt de positie van ‘coronacommissaris’ overbodig, en dat is op zich ook weer goed nieuws. “Daar zitten we volgens mij allemaal op te wachten", klinkt het. "Maar de dag dat er een vaccin komt, is het werk nog niet voorbij."
"De gevolgen van de coronacrisis zullen ook dan nog merkbaar zijn. Daar kan zo’n staatssecretaris zich óók mee bezighouden. Zo’n figuur kan ook lessen trekken uit deze crisis, met volgende crisissen in het achterhoofd."