De sluiting van de cultuursector heeft niet lang geduurd. Gisteren schorste de Raad van State die beslissing omdat ze disproportioneel en onvoldoende gemotiveerd zou zijn. "Absoluut gezichtsverlies", klinkt het.
"Na het vorige Overlegcomité zei ik hier in ‘De ochtend’ dat het van kwaad naar erger gaat, nu gaat het van erger naar genant", zegt politicoloog Carl Devos (UGent) op Radio 1. "Dit is absoluut gezichtsverlies. De uitspraak van de Raad van State is op zich enerzijds niet verrassend, want de maatregel was disproportioneel, maar anderzijds ook weer wel, want het is uitzonderlijk dat de Raad van State de politiek zo terugfluit.”
Een primeur is de kritiek uit de eigen meerderheid. ”En dat is zeer lastig. Niet alleen de Raad van State pikt dat op, maar ook de bevolking die de maatregelen moet respecteren. Die kijkt naar het beleid en ziet hoe politici dat beleid zélf ondermijnen. Dat is nefast voor de geloofwaardigheid van het beleid én voor de politici.”
Grote vermoeidheid
Volgens Devos is er niet alleen kritiek op het coronabeleid, maar ook op het politieke systeem zelf. ”Het is absoluut vreselijk hoe de politiek met zichzelf omgaat”, klinkt het. “Ik hoor dat ze het zelf even erg vinden, ze begrijpen het zelf niet. Ze zijn zelf ook heel vernietigend voor de manier waarop politiek nu functioneert. Het is niet dat wij burgers, commentatoren, journalisten dat zien en wij niet. Zij maken dezelfde analyse. Er is een grote vermoeidheid, hoe moeten wij dit nog doen?”
Devos ziet ook een gebrek aan leiderschap van zowel de federale als de regionale regeringsleiders. “We zien ze niet, we horen ze niet, er is te weinig aansturing. Het gaat over cultuur, en de bevoegde Vlaamse minister van Cultuur bijvoorbeeld (Jan Jambon, nvdr), die is gewoon niet te bespeuren. Hoe erg is dat niet? We missen gewoon visie en leiderschap over hoe je dit moet aanpakken. En dat wreekt zich nu ook."