Rusland heeft als eerste land een
vaccin tegen het coronavirus geregistreerd. Dat maakte Poetin dinsdag zelf bekend. Er is veel internationale bezorgdheid of dit wel een goed en werkend vaccin zou zijn.
Er is een ander geneesmiddel: Remdesivir, waarmee Covid-patiënten sneller kunnen herstellen. Het bedrijf vraagt 2000 euro voor een behandeling, terwijl de kost om te produceren maar 6 euro is. Men wil het patent nu afnemen van het bedrijf dat het maakt.
“Ik denk dat de prijssetting volledig onverantwoord is”, zegt Ignaas Devisch, professor medische filosofie en ethiek aan de Universiteit van Gent, op Radio 2. “Op zich moeten we geen bezwaar hebben dat mensen winst maken op het produceren van medicijnen. Ik vind wel dat die winst in verhouding moet staan tot de productiekost."
Grove winst
“Als ik zie wat het verschil is tussen deze twee, dan is het heel duidelijk dat men hier grove winst uit wil halen", aldus Devisch. "Zeker op een ogenblik dat we wereldwijd heel zwaar lijden onder deze pandemie. Dat zou dus betekenen dat alleen al door deze prijs een groot aandeel van de wereldbevolking het geneesmiddel niet zou kunnen gebruiken. Dat vind ik totaal onverantwoord."
“We zitten al maandenlang opgescheept met het coronavirus en het ziet ernaar uit dat we er nog heel lang mee gaan worstelen", zegt de professor. "We zullen alleen maar uit deze knelling raken wanneer er een vaccin is."
Democratisch
"Het zal erop aankomen om dat vaccin democratisch te houden en ervoor te zorgen dat we op een sterke productie komen dat wereldwijd mensen helpt. Als je een prijs betaalt die in vele malen het gewone niveau van een loon zou overtreffen, dan weet je gewoon dat een groot aantal mensen er geen beroep op kan doen", besluit Devisch.