De politiek krijgt het de voorbije dagen en weken hard te verduren. Het corona-beleid en de maatregelen worden dag in, dag uit in twijfel getrokken. Bart De Wever gaf zijn visie op de corona-epidemie en stak zijn collega’s een hart onder de riem in ‘De Afspraak op Vrijdag’.
“Geert Molenberghs heeft gezegd dat er 26.000 mensen zijn gestorven door covid”, zegt De Wever. “Dat is een ongelooflijk aantal. Dat is de helft van het aantal slachtoffers in de Vietnam-oorlog op veel minder tijd."
"Dan zou je een soort nationaal trauma verwachten", aldus de burgemeester van Antwerpen. "Maar dat is er eigenlijk niet. Want als je gaat inzoomen op wie de mensen zijn in die oversterfte, dan zijn dat voornamelijk 80-plussers.”
“Ik heb dat voor het jaar 2020 laten analyseren”, laat De Wever weten. “En de oversterfte van dat jaar zal de ondersterfte van de volgende jaren zijn. Uiteraard zullen er ook andere mensen sterven, maar in de wet van de grote getallen zal zich dat uitvlakken en zal covid op vlak van oversterfte een anekdotische pandemie zijn, zeker in vergelijking met de cholera-jaren van de 19e eeuw, toen tweeënhalf procent van de bevolking stierf. En dat waren soms moeders, vaders, kinderen die men in doodskisten moest afvoeren.”
Volgens De Wever kunnen wij als maatschappij gewoon nog heel moeilijk om met het gegeven van leven en dood. “En men moet de politiek niet verwijten dat ze een weerspiegeling is van de samenleving die wij geworden zijn: gefixeerd op haar eigen materieel bestaan. Het idee dat de ziekenhuizen vol liggen, daar zijn de mensen doodsbenauwd over.”
“Ook de pers is een weerspiegeling”, klinkt het. “Zij brengen voortdurend dié verhalen. Wat headlined er? Het kindje van vier jaar met de hersentumor dat niet geopereerd kan worden. Mensen schieten daardoor in paniek en eisen maatregelen. De politiek wordt daar ook door opgejaagd.”
Als voorbeeld geeft De Wever nog de Spaanse griep. “Wat deed de Amerikaanse overheid, en wat communiceerde die over de Spaanse griep? Ik was verbijsterd toen ik las dat het Witte Huis toen zei: ‘Wij houden ons daar niet mee bezig. Dat is niet voor de politiek, zo’n pandemie.’ Het verschil honderd jaar later met wie wij geworden zijn, kan niet groter zijn. Je kan je dat niet meer inbeelden.”