De Belgische wegpolitie dreigt met een grote staking. Reden hiervoor is de sanctie die een van hun collega’s opgelegd kreeg nadat hij een waarschuwingsschot loste toen hij en een collega werden aangevallen. Dat meldt HLN.
In juni van dit jaar werd een patrouille van de wegpolitie opgeroepen voor een ladingdiefstal. De daders keerden zich tegen de agenten en toen zij alsmaar dichter en dichter kwamen, loste een van de twee inspecteurs een waarschuwingsschot. “Ik loste een waarschuwingsschot om enkele seconden te winnen en ons de kans te geven naar ons voertuig te vluchten en in veilige omstandigheden te kunnen wachten op versterking”, zei de man daar later over.
Volgens intern onderzoek was het schot van de inspecteur gewettigd, maar toch kreeg hij een waarschuwing in zijn personeelsdossier omdat hij in de lucht schoot in plaats van in de grond. Ridicuul, vindt Vincent Gilles van de politievakbond VSOA.
Asfalt
“Volgens het tuchtrapport was het waarschuwingsschot gerechtvaardigd. Alleen moest de politieman zogezegd in de grond hebben geschoten. In de grond? Ze stonden op asfalt! Wat als die kogel was afgeketst? Die politieman verdient felicitaties in plaats van een sanctie. Hij en zijn collega moesten die dag lopen voor hun leven."
De vakbond eist nu dat de politiek maatregelen neemt voor de politiemensen die bijna de klok rond worden ingezet voor problemen op snelwegparkings. “Het kan niet dat politiemensen gestraft worden omdat ze tussenkomen om burgers te helpen”, aldus Gilles.
Tuchtprocedure
Gilles is tenslotte ook niet mals voor politiebaas André Desenfants. “Hij - en niemand anders - heeft beslist om die tuchtprocedure op te starten. Hij vond het niet eens de moeite om te vragen of de aangevallen collega psychologische bijstand nodig had. Het is duidelijk dat zijn beslissing om een tuchtprocedure te starten onnodige en onaanvaardbare psychosociale last veroorzaakte bij de betrokken agenten, hun collega’s en hun entourage. Eigenlijk is dit een onnodige extra bekommernis voor alle politiemensen."
“Als het gaat om geweld tegen agenten, geloven velen onder ons dat misdadigers onze grootste vijanden zijn. Maar dit toont aan dat er tussen onze eigen leiders personen zitten die het niet goed voor hebben met de organisatie. Die zijn misschien nog veel schadelijker voor de politie dan de misdadigers."