Wie het coronavirus al eens heeft opgelopen, kan het ook een tweede keer krijgen, zo blijkt uit onderzoek. Besmet raken met het virus is dus geen garantie voor immuniteit. Dit heeft ook gevolgen voor de groepsimmuniteit.
"Groepsimmuniteit is wat ontstaat als een aantal mensen in een groep immuniteit hebben tegen een infectieziekte”, legt dokter en onderzoekster Heidi Theeten uit aan Doorbraak. “Als de zelfopgebouwde immuniteit sterk genoeg is om de kiem onschadelijk te maken, dan heeft dat als gevolg dat die kiem, die zich doodgraag wil verspreiden, telkens op een muur botst. Dan kan deze niet overgedragen worden op andere mensen."
“Het percentage van mensen die voldoende antistoffen in hun lichaam moeten hebben om voldoende bescherming te bieden voor de ganse populatie, is verschillend per virus afhankelijk van hun besmettingsgraad", klinkt het.
Volgens Theeten zou minimaal 65% van de bevolking antistoffen moeten hebben tegen het coronavirus, maar dit aantal kunnen we alleen halen door middel van vaccinatie, en laat dat nu net zijn waar we nog even op zullen moeten wachten.
“Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin gemiddeld vijf jaar, maar nu verwacht ik met alle inspanningen dat we over een jaar of anderhalf jaar klaar zullen zijn met een breed te produceren vaccin", besluit ze.