Er is momenteel heel wat te doen rond dierenproeven. Veel mensen zijn er tegen en willen dat dieren geen slachtoffer meer zijn van proeven. Anderzijds zijn sommige onderzoeken dan ook weer nuttig om bepaalde ziektes te kunnen bestrijden. Gisteren was het de internationale dag tegen dierproeven, en net op die dag maakte de KU Leuven bekend dat ze proeven op wilde bavianen liet uitvoeren in Kenia.
En dat zorgde voor heel wat ophef. Daarom waren gisteren Michel Vandenbosch van Gaia en professor Damya Laoui, die onderzoeken doet op muizen en ratten om een vaccin te ontwikkelen tegen kanker, uitgenodigd bij 'Van Gils & Gasten".
Volgens professor Laoui is het belangrijk dat de proeven uitgevoerd worden op muizen en ratten. Niet alleen voor ziektes bij de mens, maar ook voor ziektes bij andere dieren, zoals de slapeloosheid van runderen. Om hier een medicijn voor te vinden, moeten misschien duizenden muizen sterven, maar zijn er wel miljoenen runderen gered, volgens de professor.
Michel Vandenbosch streeft ernaar om alles dierproefvrij te maken, al beseft hij zeker wel dat dat niet zomaar kan en dat het in verschillende fases moet gebeuren. Zo zou hij willen beginnen met een duidelijke richtlijn voor welke proeven dieren wél en voor welke proeven dieren niet gebruikt mogen worden.
Frank Deboosere, die ook te gast was, nam ook een duidelijk standpunt in. "Ik heb liever dat kinderen met kanker blijven leven, dan bijvoorbeeld een hond." Michel Vandenbosch ging hierop meteen in de aanval. "Net zoals dat kind, Frank, zijn die dieren heel kwetsbare wezens. Zij kunnen zich niet verweren. Een volwassen mens, want daar worden ook proeven op gedaan, die kunnen hun toestemming geven en geïnformeerd worden. Een dier kan het niet uitleggen, en dat maakt het net zo problematisch."