Gezondheidseconoom Lieven Annemans is geen fan van zware maatregelen tegen het coronavirus. Hij stelde dat ook groepsimmuniteit een oplossing kan zijn. Biostatisticus Geert Molenberghs ziet dat alvast niet zitten.
"Eind mei, op een moment dat ongeveer 10 procent van de bevolking besmet was of was geweest, hadden we bijna 10.000 doden. Als je op groepsimmuniteit mikt, waarvoor algemeen wordt aangenomen dat een besmettingsgraad van 60 procent nodig is, kom je uit op 60.000 doden", aldus Molenberghs in een gesprek met De Morgen.
"Omdat met zo’n hoge besmettingsgraad niet iedereen die een behandeling nodig heeft in het ziekenhuis kan worden opgenomen, en daar nog wat factoren op toepast, kom je op 240.000 doden uit. Het zou natuurlijk nooit zover komen - mensen passen sowieso hun gedrag aan.”
"Er zijn bovendien wel wat eigenschappen van het virus die we nog onvoldoende kennen. Het is bijvoorbeeld nog niet 100 procent zeker dat die 60 procent drempel echt wel nodig is. Er zijn ondertussen modellen die aangeven dat het voor dit virus mogelijk lager zou kunnen zijn, onder andere omdat niet iedereen er even vatbaar voor is of evenveel virus verspreidt.”