De coronacijfers gaan opnieuw de verkeerde kant uit, en daar maken de experten zich zorgen over. Volgens Geert Molenberghs is het niet verwonderlijk dat er momenteel meer besmettingen onder de jongeren circuleren.
“Bij elke nieuwe golf hebben we de besmettingen bij hen eerst zien oplopen”, zegt Molenberghs in De Morgen. "Gaandeweg bereikt het virus de rest van de maatschappij, onder wie ook de meest kwetsbaren. Dat is logisch, omdat die jonge groepen het meest mobiel zijn en de meeste contacten hebben. Zeker nu de scholen openblijven. Waarmee ik niet wil pleiten om ze te sluiten. De besmettingen in die jonge groep vinden ook buiten de scholen plaats."
"We zitten op een plateau qua besmettingen en worden nu met de vijfde stijgende periode geconfronteerd”, klinkt het. “Het is onduidelijk of daar een afname op volgt. Het is van november geleden dat we nog eens een stijging van 26 procent in het aantal besmettingen zagen. Wat niet wil zeggen dat we ons nu in een exponentiële fase bevinden. Daarover kunnen we pas spreken als de stijging blijft versnellen.”
Waar maakt de biostatisticus zich het meest zorgen over? ”Het is niet één zo'n statistiek die mij verontrust. Het is vooral het beeld van alle stijgende curves samen die dat doen", aldus Molenberghs. "Ze tonen waarschijnlijk dat we deze pandemie, ook met amper gewijzigde maatregelen, net niet genoeg in de hand kunnen houden. De boosdoener is vooral de Britse variant, die de overhand heeft genomen.”