De stad Gent geeft concrete tips aan leerkrachten om de thuistaal van leerlingen - Arabisch, Turks of Frans - in de klas te gebruiken. De stad is van mening dat dit net dé manier is om anderstalige leerlingen sneller vooruit te krijgen.
“We hebben een regel op school dat leerlingen alleen Nederlands mogen spreken in de les, maar voor bepaalde oefeningen of situaties kan het wel”, zegt leerkracht Heleen Rijckaert, die les geeft in de tweede en derde graad van het Hoger Technisch Instituut Sint Antonius in Gent in Het Nieuwsblad. “Ik maak soms groepjes per taalgroep, zoals Turks, Arabisch, Pashtoe of Engels. Het is de bedoeling dat ze eerst discussiëren over een onderwerp en daarna een samenvatting maken in het Nederlands. Ik merk dat het werkt om hun Nederlands te bevorderen."
N-VA is woest. Gents gemeenteraadslid Elke Sleurs noemt de aandacht voor de thuistaal “misdadig voor de toekomst van onze leerlingen”. Ook Koen Daniëls, de onderwijsexpert van N-VA, is scherp. “Het gaat hier over leerlingen in het secundair onderwijs. Over kinderen die al meer dan zes jaar les krijgen, en nog zouden zij hun thuistaal nodig hebben om te leren. Dat een leerling iets vertaalt voor een collega, tot daar aan toe. Dat is pragmatisme. Maar dit gaat te ver.”