Honderdduizenden tijdelijke werklozen moeten 1.500 extra belastingen betalen

21 mrt 2021, 15:00 Royalty
vdabPHOTONEWS

Wie door de coronacrisis tijdelijk werkloos werd, dreigt door een regeringsmaatregel tot 1.500 euro extra belasting te moeten betalen. Mensen die het al hard te verduren hebben, worden zo nóg een keer getroffen. De PVDA dient een wetsvoorstel in om dat te voorkomen.

Meer dan een miljoen mensen werden in 2020 tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Zo'n 600.000 onder hen (schatting van het ABVV) dreigen een flinke toeslag – tot 1.500 euro – te moeten betalen als hun aanslagbiljet in de bus valt.

De regering verlaagde de bedrijfsvoorheffing op de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen van 26% naar 15%. Dat betekent dat er minder belasting vooraf betaald wordt, maar aangezien de belastingen berekend worden op het totaal van het loon plus de werkloosheidsuitkering, dreigt die voorafbetaling voor veel mensen onvoldoende te zijn.

"Dit is onaanvaardbaar"

“De oplossing is eenvoudig”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees. “We moeten zoals bij het overbruggingsrecht – dat in zekere zin een werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen is – deze uitkeringen belasten tegen een afzonderlijk tarief dat dicht bij dat van de bedrijfsvoorheffing ligt, zonder ze samen te voegen met de andere inkomsten. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem leek aanvankelijk ook die piste te willen volgen, maar toen ik hem daarvoor in het parlement interpelleerde, antwoordde hij dat de regering nog niets besloten had. Wat in de praktijk betekent dat de regering heeft beslist om niets te doen.”