Niet zozeer dat gisteren het dagrecord gebroken werd met 18,1 graden - nooit was het warmer - maar wel het feit dat het zo'n lange tijd zacht weer is, baart Jill Peeters zorgen. De weervrouw legt meteen de link met de klimaatopwarming.
“Zoals de voorspellingen nu zijn, blijft het twaalf opeenvolgende dagen tien graden of warmer in Ukkel. Dat terwijl de normale temperatuur nu een kleine vijf graden is. Het is nog nooit voorgekomen zo vroeg in het jaar, dat die warme dagen zo lang aanhouden", aldus Jill Peeters in Het Nieuwsblad.
De extremen worden steeds talrijker. “In Nederland hebben ze vastgesteld dat er in de periode 1990-2000 gemiddeld voor elk kouderecord vier warmterecords waren. In de periode 2000-2010 waren dat voor elk kouderecord veertien warmterecords.”
De weersystemen blokkeren en dat is toe te schrijven aan de verstoring van het klimaat. "We hebben te maken met een 'luie' straalstroom. Dat is een snelweg van lucht op grote hoogte, die het ene weersysteem na het andere aanvoert. De motor van de straalstroom is het temperatuurverschil tussen de evenaar en de Noordpool. Maar de polen warmen veel sneller op dan de evenaar, waardoor dat verschil kleiner wordt en dus de motor van die straalstroom verdwijnt. Daardoor verliest ze haar kracht en volgt ze rare kronkels. Koude komt dan bijvoorbeeld niet uit Noord-Europa, maar meteen uit Lapland. En als er warme lucht hierheen komt, is dat meteen die subtropische lucht vanuit de Maghreblanden, zoals nu het geval is.”