Ook in België is een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. De patiënte werd eerst genezen verklaard van het coronavirus en enkele maanden later is ze opnieuw ziek geworden met een andere variant van het virus.
Volgens Van Ranst zullen er in de toekomst nog zulke gevallen opduiken, al benadrukt de viroloog wel dat dit uitzonderingen zijn. "Misschien zullen er nog meer zijn die het na 6 maanden of 9 maanden een tweede keer doormaken”, klink het in ‘Terzake’. “Voor andere ademhalingsvirussen is dat ook wel bekend dat dit kan."
"Het is geen goed nieuws", aldus Van Ranst. "Je hoopt natuurlijk dat je na een infectie een hele poos uit de gevarenzone bent. Hopelijk is dat in de meeste gevallen ook zo.”
De viroloog stelt vast dat de Belgische patiënte en een man uit Hongkong die voor een tweede keer besmet raakte, slechts milde symptomen hadden. “Ze zijn nooit gehospitaliseerd geweest. Er waren misschien daardoor niet voldoende antilichamen om de ziekte een tweede keer tegen te houden."
Vaccin
Ook op de ontwikkeling van een
vaccin heeft dit een impact. “Je hoopt dat, wanneer je een vaccinatie krijgt, je toch voor een jaar gaat beschermd zijn, net zoals bij influenza. Hopelijk is dat ook hier het geval, maar veel langer zit er niet in”, vervolgt Van Ranst.
“We weten dat dit virus minder snel evolueert dan het influenzavirus, dus hopelijk kunnen die vaccins langer dan één jaar mee. Dat valt echt af te wachten. ’t Is zeker geen nieuws in de goede richting. We hadden liever gehad dat de tijd tussen twee infecties langer was geweest”, besluit de Van Ranst.