Viroloog
Marc Van Ranst waarschuwt voor de nieuwe omikronvariant. Hij vindt ook dat de bevolking te veel verwacht van politici en virologen.
"De firma's zijn daar nu al mee bezig", legt Van Ranst uit in de podcast van De Morgen. "Het kan voor hen relatief snel gaan. Ze hebben honderd dagen. We moeten de epidemie nu zoveel mogelijk vertragen om die nieuwe vaccins dan zoveel mogelijk kans te geven."
Niet laatste hoofdstuk
De boosterprik heeft nog wel degelijk zin. "99 procent van de virussen die nu circuleren zijn gewoon de deltavariant", benadrukt Van Ranst. "Wanneer je een vaccin neemt krijg je overigens ook altijd wat basisbescherming tegen andere varianten ook. Dat zien we bij de hospitalisaties en de overlijdens."
"Ik heb enkele maanden geleden al gezegd dat de moeilijkste fase van de pandemie nog komt. Mensen waren toen zeer boos. Nu kom je in die moeilijke fase. Je zou een aantal maatregelen moeten nemen bij een bevolking die maatregelen op voorhand al beu is. De pandemie is een boek met heel veel hoofdstukken en we zitten niet aan het laatste hoofdstuk", duidt Van Ranst.
Griep
"Iedereen wil hier zo snel mogelijk vanaf", vervolgt Van Ranst. "We moeten dit echter meer bekijken als een natuurfenomeen. Sommige dingen hou je niet tegen. De verwachting van de bevolking is soms zeer hoog. Ze denken als de politici en de experten dit niet kunnen oplossen dat het domme mensen zijn. Dat is bijzonder, bijzonder onheus. De verwachtingen van de mensen zijn veel te groot. Alsof alles oplosbaar is. Dat is niet zo."
"We moeten van deze toestand - die een noodtoestand is - naar iets gaan dat we kennen. We aanvaarden dat 15 tot 20 procent van onze mensen ziek worden door griep. We aanvaarden dat er een paar honderd tot een paar duizend mensen sterven aan griep. Daar moeten we voor kunnen zorgen door vaccins en maatregelen die redelijk zijn en die we kunnen volhouden. Dan gaan we hier een tijdje mee leven tot dit een verkoudheidsvirus wordt."