De nieuwe omikronvariant zorg voor onrust bij zowat alle wetenschappers. Het worstcasescenario zou zijn wanneer
omikron alsnog besmettelijker zou blijken dan de deltavariant. Maar dat is nog niet geweten.
“Daarom noemt men dat ook een ‘variant of concern’. Dat betekent: een variant waarover men bezorgt over hoeft te zijn”, zegt
Marc Van Ranst in een interview met TVL. “Er is heel veel niet geweten. Soms gaat men die varianten na een tijdje terug weer downgraden, en gaat men die niet meer beschouwen als een ‘variant of concern’, maar daar zitten we nu absoluut nog niet.”
Exponentieel proces
Panikeren is volgens Van Ranst niet nodig, uiterste voorzichtigheid is wel geboden. De hoge besmettelijkheid is dan ook iets waar experten zich zorgen om maken. “Het is een nieuwe variant en één die nogal snel de overhand heeft kunnen nemen in Zuid-Afrika. De meeste virussen die nu worden gedetecteerd, zijn die omikronvariant.”
“Het goede scenario komt er pas wanneer dit virus helemaal niét ziekteverwekkend zou zijn, of mensen in het ziekenhuis zou brengen. Want dan is die verhoogde besmettelijkheid niet zo erg”, zegt Van Ranst. “Maar wanneer er toch mensen in het ziekenhuis gaan komen, en ook gaan sterven, dan heb je een probleem wanneer het besmettelijk is. Dat besmettelijk zijn is een exponentieel proces en wanneer je meer en meer mensen ziek maakt, dan gaat het dodentol toch nog hoger zijn, zelfs met een lichtjes minder ziekmakend virus.”
Strategie aanpassen
Deze nieuwe coronavariant in combinatie met de huidige cijfers, zorgt ervoor dat er alsnog nieuwe en strengere maatregelen zouden kunnen komen. Een
lockdown sluit Van Ranst dan ook niet uit. “Men mag nooit iets uitsluiten”, aldus de viroloog. “Men moet begrijpen dat dit nieuwe dingen zijn waardoor je elke week je strategie moet aanpassen, zelfs in het allerbeste geval. En men legt de lat heel hoog tegenwoordig. Het enige wat we kunnen doen is van een hele grote ramp een kleinere ramp maken”, besluit hij.