Een grootschalig onderzoek van de KU Leuven naar psychologisch welzijn bij jongeren wijst uit dat de meerderheid van de jongeren het wel eens psychisch moeilijk heeft, een grote groep zelf vrij ernstig. Dat schrijft Knack.
Sibille De Clercq van kindertelefoon Awel zegt niet verrast te zijn over deze resultaten. "Het is niet gek om eens een sombere bui te hebben als adolescent", zegt De Clerck. "Er verandert ongelooflijk veel in de omgeving van jongeren. Hun lijf verandert, meisjes worden vrouwen, jongens worden mannen."
“Ook in hun hoofd treden er veranderingen op: een puberbrein denkt heel erg zwart-wit. Ook hun omgeving zelf verandert: hun ouders worden minder belangrijk, hun vrienden steeds belangrijker", aldus De Clercq.
De vzw Don’t Hide Inside doet aan zelfmoordpreventie in scholen. Zij zien ook de grote nood aan hulp bij jongeren met sombere gevoelens. "We zien dat jongeren vaak weinig vaardigheden hebben om met sombere gevoelens om te gaan", zegt Natasja van Dam van don’t hide inside.
"We merken dat sommige liedjes bijvoorbeeld zelfverminking of zelfs zelfmoord wat romantiseren. Jongeren nemen dan soms een short cut en denken dat zoiets dan de oplossing voor hun probleem kan zijn."
Ingrid De Jonghe van TEJO bevestigt het probleem. In TEJO-huizen kunnen jongeren tussen 10 en 20 terecht met hun problemen. Zij zegt dat de oplossing bij een mentaliteitswijziging ligt. "De samenleving legt ongelooflijk veel druk op, er is veel stress en maar weinig tijd om even stil te staan en om duurzame relaties op te bouwen. Jongeren vragen mij soms zelfs wat een duurzame relatie is."
“We moeten beseffen dat bepaalde gebeurtenissen anders verwerkt worden door een puberbrein dan door een volwassene. Via sociale media weten jongeren heel goed wat er allemaal gebeurt in de wereld. De vraag is of ze dat allemaal aankunnen en kunnen plaatsen."