Minister van Omgeving
Zuhal Demir (N-VA) ontkent dat de waterfactuur verdubbeld zal worden. Dat is geenszins de bedoeling, benadrukt ze.
"Vandaag kopten sommige kranten dat de waterfactuur van de mensen zou verdubbelen. Niets is minder waar. We moeten werken aan een waterbewustzijn zonder dat gelijk te stellen aan een extra belasting. Ik werk liever met beloningen voor wie zijn verantwoordelijkheid neemt", vertelt Demir.
"En dat staat of valt met de overheid die het goede voorbeeld geeft. Verspilling sanctioneren en intussen zelf miljoenen liters laten versmossen, dat kan niet. Waterlekken maximaal aanpakken, minder versnippering in het waterlandschap, de uitrol van slimme meters: die moet daarmee gepaard gaan.
"Vandaag bezoek ik alvast een waterherbruikinstallatie van Colruyt in Halle. Zij investeerden en slagen er in 81.000m³ water per jaar minder te verbruiken. Dat is het jaarlijks waterverbruik van meer dan 600 gezinnen. Bedrijven moeten mee hun verantwoordelijkheid nemen en velen van hen doen dat al", aldus Demir.
"Voor mij blijft het cruciaal dat de gemiddelde waterprijs voor de gezinnen niet stijgt", vervolgt Demir. "Integendeel, wie verstandig met water omgaat moet beloond worden met een lagere factuur. En daarbij moeten we niet alleen rekening met het aantal verbruikte liters. Maar ook met het aantal leden per gezin. En wie abnormaal veel water verbruikt, bijvoorbeeld bepaalde bedrijven, die moet dat voelen in de factuur, met een meerprijs. We zijn daarom momenteel verschillende pistes aan het onderzoeken. Meer niet. Er ligt nog geen concreet voorstel op tafel. De waterprijs stijgt niet. De prijs voor verspilling moet stijgen. Dat is het uitgangspunt dat nu onderzocht wordt."
"Vergelijk het met iemand die iedere dag voedsel moet weggooien omdat hij meer koopt dan hij kan eten. Die straft niet alleen zichzelf omdat hij meer betaalt dan nodig. In tijden van schaarste straft hij ook anderen door te veel te kopen. Wel, water mag niet schaars worden. Het is een basisrecht. We moeten naar een samenleving waar waterafsluitingen niet meer bestaan. Maar ook één waar mensen die zwembaden vullen aan de kraan, daar een correcte prijs voor betalen."