De N-VA wil winkels langer openhouden. Zo zouden klanten tot 21 uur kunnen shoppen. Daarnaast wil de partij ook de verplichte sluitingsdag voor winkels afschaffen, zo schrijft VRT NWS.
Momenteel schrijft de wet voor dat winkels open mogen blijven van 5 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds. Alleen op vrijdagen en werkdagen voor een feestdag mogen ze hun deuren openhouden tot 21 uur. De uitzondering daarop zijn winkels in toeristische centra en nachtwinkels. Ook jaarmarkten of koopavonden kunnen afwijken van de regel. N-VA wil daar verandering in brengen.
N-VA-Kamerleden Valerie Van Peel en Werner Janssen dienen nu een wetsvoorstel in om de openingsuren van winkels met een uur te verlengen. Klanten kunnen er dan terecht van 5 uur ’s morgens tot 21 uur ’s avonds. Ook de verplichte rustdag wil de partij afschaffen. Nu moeten winkels nog verplicht een vaste dag gesloten blijven, op een dag naar keuze.
De N-VA’ers doen dit met oog op de consument. “Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt”, vertelt Valerie Van Peel aan de krant De Zondag. “Een uurtje langer naar de winkel kunnen gaan, zou daarom wel eens een voordeel kunnen zijn”, legt Werner Janssen uit aan VRT NWS.
Janssen werpt ook op dat vele landen België hierin al voorgegaan zijn en dat de ruimere openingsuren ook daar hun vruchten afwerppen: ““In Scandinavië, waar de winkels veel later open zijn, creëert dit meer werkgelegenheid en krijgen mensen een rustiger leven.”
Verzet uit kritische hoek
Een aantal belangenorganisaties zoals Unizo, NSZ en Comeos vrezen dat het wetsvoorstel meer kosten (en met name personeelskosten) met zich zou meebrengen. Van Peel en Janssen geloven echter dat de langere openingstijden juist meer omzet en extra jobs zouden opleveren.
De handelaarsorganisaties vragen zich ook af of winkels die gerund worden door gezinnen dan nog wel kunnen opboksen tegen de grote concurrenten. Volgens Werner Janssen moet elke handelaar individueel gaan kijken of de ruimere openingsuren voordelig zijn voor zijn winkel.
“Maar”, zo meent Janssen, “als mensen een uur langer naar de winkel kunnen gaan, zullen ze hun inkopen daar doen. Als ze ‘s avonds niet meer in de winkel terechtkunnen, bestaat het risico dat ze online gaan winkelen. Het kan dus een meerwaarde zijn om te kunnen shoppen in de eigen regio.”