Uit het resultaat van een corona-onderzoek blijkt dat niet alleen de longen onder het virus te lijden krijgen, maar dat ook het hart wordt aangetast. “Dit hadden we in het begin niet verwacht”, zegt Geert Meyfroidt van het UZ Leuven.
Het gaat in alle gevallen wel om resultaten die gerapporteerd werden bij mensen die overleden zijn aan het coronavirus, benadrukt Meyfroidt. "Ik heb nog geen studies gezien waar ze een longbiopsie hebben genomen van iemand die het overleefd heeft”, zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1. “Dat is natuurlijk een gevaarlijke procedure."
Tot 40 procent van de autopsieverslagen meldt dat de overledene gestorven was door toedoen van klonters in het bloed. "De bloedklonters zitten vooral in de longen en in de slagaders naar de longen. Dat leidt er dan toe dat de rechterkant van ons hart die de longen moet bevloeien het ook moeilijk krijgt”, verklaart Meyfroidt. Niet alleen de grote klonters zijn gevaarlijk, ook de kleine klonters in de kleine bloedvaten kunnen heel wat schade aanrichten.
"Mensen die risico hebben op verklontering zijn mensen die overgewicht hebben, diabetes of hart- en vaatziekten”, zegt Meyfroidt. “We denken dat dat de verklaring is dat er zoveel mensen op intensieve zorg liggen met Covid-19 die ook die andere aandoeningen hebben."