Onzekerheid over medicatievoorraden groeit: “Tekorten dreigen al binnen een aantal dagen”

02 apr 2020, 10:00 Royalty
LaboCoronavirusPhotonews
De zorg voor coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen gaat gepaard met grote onzekerheid over de snelle daling van medicijnvoorraden. Het gaat dan vooral om pijnstillende middelen.
"Ik hoor effectief van een aantal collega’s dat tekorten binnen enkele dagen dreigen”, zegt Jo Swartenbroekx, hoofdapotheker van het UZA, in De Morgen. “Ook bij kleinere ziekenhuizen, waar de stock wat beperkter is, is de nood hoog."
Er is vooralsnog nergens een acuut tekort ontstaan. De voorraadcijfers worden goed bijgehouden en een reden tot panikeren lijkt er echter nog niet te zijn. Toch maakt onder meer het UZ Leuven zich wél zorgen. “We weten namelijk niet hoe hoog het verbruik zal zijn wanneer die piek er komt”, zegt hoofdapotheker Tomas De Rijdt.

In de wachtrij

Volgens De Rijdt is er nog genoeg voorraad voor maximaal twee weken en wordt er al volop gezocht achter alternatieve medicijnen. Die kunnen echter ook opraken. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft een lijst opgesteld met ongeveer twintig geneesmiddelen. Aan de hand van de voorraadcijfers, worden de orders en leveringen van ons land elke dag bijgestuurd.
“Die taskforce is 24 op 7 bezig met aankopen over de hele wereld, maar het blijft vooral tijd kopen”, aldus De Rijck. “Ik ben bevreesd dat we als individueel landje in de wachtrij staan voor geneesmiddelen of grondstoffen, en te laat zullen komen wanneer een grootmacht als de VS een wereldvoorraad opkoopt”, besluit hij.