Steven Van Gucht heeft een belangrijke boodschap: “Ik begrijp dat dit voor velen een onaangename en harde beslissing is”

11 sep 2020, 16:30 Royalty
StevenVanGuchtPhotonews 2
De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken kreeg heel veel vragen over de redenen waarom sommige regio’s en landen rood kleuren. Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum gaf Steven Van Gucht meer duiding bij deze beslissingen.
"Er komen heel veel vragen binnen, over Spanje in het bijzonder", zegt Van Gucht. "Spanje is een heel populair vakantieland, waar veel Belgen een buitenverblijf hebben of graag overwinteren. We begrijpen dan ook dat dit voor veel mensen aankomt als een heel onaangename en harde beslissing. De beslissing om Spanje een rode kleur toe te kennen werd echter niet lichtzinnig genomen."
Wanneer een land of regio een rode kleurcode krijgt, mag men er niet meer op reis gaan. Als men terugkeert uit een rode regio, moet men een test ondergaan en veertien dagen in quarantaine verblijven. "In essentie: wanneer één persoon op 1.000 personen besmet is in de voorbije 14 dagen, dan wordt dit beschouwd als een verhoogd risico", klinkt het.

Sterke stijging

“Het is belangrijk om te vermelden dat we ons steeds baseren op de officiële cijfers die door het land zelf gerapporteerd worden”, benadrukt de viroloog. “We kijken bovendien niet enkel naar het aantal besmettingen, maar ook naar de trend van de cijfers en naar het percentage positieve testen. Al deze indicatoren stijgen sterk in Spanje."
“Spanje telt het hoogst aantal besmettingen in Europa met 263 besmettingen per 100.000 inwoners", laat Van Gucht nog weten. "Dat is bijna 5 keer zo hoog dan in België. In Madrid bedraagt de besmettingsgraad 470 per 100.000. Dat is meer dan 3 keer hoger dan in Brussel. En deze trend is stijgend."