Cardioloog Thierry Wauters pleit in een artikel bij RTL voor de invoering van een ‘immuunpaspoort’: een document dat mensen die immuun zijn of gevaccineerd, privileges geeft. Dit idee kan op nogal wat tegenstand rekenen.
"Er is een grote groep van mensen zoals mij, die op natuurlijke wijze beschermd zijn tegen het virus, omdat ze zelf ziek zijn geweest. Daarnaast komt er binnenkort een groep van mensen die gevaccineerd zullen zijn”, aldus Wauters, die zelf in maart besmet raakte met corona.
“Tegen mensen die gevaccineerd zijn kan je toch niet zeggen dat ze thuis moeten blijven? Of een mondmasker moeten dragen? Als er niets verandert, waarom zou iemand zich dan laten vaccineren?" De privileges waarvan sprake zijn onder meer geen mondmasker dragen, of niet langer gebonden zijn aan reisbeperkingen.
Epidemioloog Yves Van Laethem schoot het document al meteen af. “Het is nog niet duidelijk hoe lang iemand met antistoffen beschermd is”, zegt Van Laethem. “Dat klopt”, reageerde Wauters. “Maar dan begin je met een periode van drie maanden. Naarmate de kennis groeit, kan de geldige termijn van een immuunpaspoort uitbreiden tot een jaar of langer."
En ook Steven Van Gucht ziet dat zo’n document helemaal niet aan de orde is. “Onzin”, zegt de viroloog in De Morgen. “Dat is duidelijk een cardioloog, en geen infectioloog, viroloog of epidemioloog. Cardiologen zouden zich beter bij de cardiologie houden. Vaccineren doe je volgens Van Gucht vooral om te beschermen tegen de (erge vormen van de) ziekte."
“Vele vaccins beschermen ons tegen ziekte, maar niet noodzakelijk tegen de infectie met het virus zelf”, legt Van Gucht uit. “We verwachten en hopen wel dat mensen met antistoffen of een andere vorm van immuniteit beschermd zijn tegen de meer ernstige vorm van de ziekte. Dat ze dus niet meer in het ziekenhuis terechtkomen."
“Daarnaast hebben antistoftesten ook beperkingen”, zegt Van Gucht. “Hun positief voorspellende waarde ligt momenteel rond de 80 à 90 procent. Dat wil zeggen dat 10 tot 20 procent van de mensen die positief testen, eigenlijk geen antistoffen hebben."
“Bij de mensen die wel antistoffen hebben, is er bovendien geen garantie dat ze geen tweede keer besmet kunnen worden. Meestal zakken antistoffen na enkele maanden of na een jaar tot op een hoogte waarop je terug vatbaar kan worden voor besmetting. Er zijn al enkele voorbeelden bekend van tweede infecties bij mensen met antistoffen."