Tot nu toe werd er op de vijfde dag na coronablootstelling bij hoogrisicocontacten een
test uitgevoerd, met als doel het inkorten van de
quarantaine van tien naar zeven dagen. Deze test komt er nu niet meer.
Steven Van Gucht gaf tijdens de persconferentie van het
Nationaal Crisiscentrum meer uitleg over de quarantaineperiode.
"Mensen kunnen symptomen ontwikkelen van twee tot veertien dagen na de blootstelling”, begint Van Gucht. “De helft van de mensen zal pas symptomen ontwikkelen na dag zes van de blootstelling. Het inkorten van de quarantaine tot zeven dagen kon dus enkel maar op een veilige manier gebeuren mits deze gedekt was door een negatieve test op dag vijf. Aangezien deze test op dag vijf nu wegvalt, betekent dit dat de quarantaine verlengd moet worden."
“Een ideale quarantaine duurt in principe veertien dagen, maar we weten dat dit heel belastend is, zowel voor de mensen als voor de economie”, vervolgt de viroloog van
Sciensano. “Daarom werd er naar een compromis gestreefd door de quarantaine te beperken tot tien dagen."
Testen
"We moeten wel beseffen dat iets minder dan 10% van de mensen nog steeds symptomen kunnen ontwikkelen na tien dagen. Er is dus nog een beperkt risico dat u besmet wordt na de tiende dag van de quarantaine."
“Het is dus heel belangrijk dat mensen die uit quarantaine gaan op dag tien, nog vier dagen extra voorzichtig zijn”, benadrukt Van Gucht. “Dit kan door steeds afstand te houden, een masker te dragen en in die periode niet op bezoek te gaan bij risicopersonen. Ook moet u bij het minste symptoom thuisblijven en u onmiddellijk laten testen", klinkt het.