De uitschakeling van de Iraanse generaal Soleimani lokt ook in ons land heel wat reacties uit. Op Instagram steekt
Theo Francken zijn verontwaardiging over een rouwbetoging die zich in Molenbeek voordeed, niet onder stoelen of banken.
"President Trump schakelde de Iraanse generaal van de elitetroepen Soleimani uit. Dat heerschap stond op de 15de plaats van de Westerse terroristenlijst wegens het veelvuldig laten uitvoeren van moordaanslagen en executies op Europees grondgebied”, begint Francken zijn boodschap.
“Enkele uren na zijn dood verscheen deze oproep”, zo verwijst de voormalige staatssecretatris naar de foto die naast zijn betoog prijkt. “Een oproep om te rouwen en te betogen tegen zijn dood onder de titel: ‘een hele wereld zal u wreken’. Dit niet in Teheran, maar hier in Sint-Jans-Molenbeek."
Verblijfsvergunning
“Volgens waarnemers namen er tussen de 100 en 200 personen deel aan deze rouwbetoging, hoofdzakelijk mannen en enkele (extreem gesluierde) vrouwen. Wat ik me dan afvraag: wie zijn die mensen? En hoe komen die aan een verblijfsvergunning?"
Francken vermoedt dat de betoging georganiseerd is vanuit de Islamitische ambassade. “Het aanwezige ambassadepersoneel staat onder diplomatieke status, daar valt niet veel aan te doen”, stelt hij. “Maar al de rest?"
Finaal ten onder
“Als die ooit erkend zijn als vluchteling en daardoor papieren hebben gekregen, dan toont hun sympathie voor Soleimani en de Iraanse theocratie toch duidelijk aan dat ze helemaal geen vluchtelingen zijn. Ze zijn niet op de vlucht voor het regime, ze steunen het regime, ze komen er zelfs voor op straat."
“Moest ik nog staatssecretaris zijn zou ik dit door de veiligheidsdiensten en de DVZ allemaal eens grondig laten onderzoeken. Dossier per dossier”, aldus Francken. “En de erkende vluchtelingen zou ik een voor een opnieuw laten interviewen. Maar of Maggie De Block dat zal doen? Soms vraag ik me af of we finaal niet ten onder zullen gaan door onze eigen Westerse immer tolerante houding”, besluit hij.