Russische autoriteiten melden dat
Rusland klaar is om vanaf volgende maand honderdduizenden doses van een coronavaccin te produceren en vanaf begin volgend jaar zelfs miljoenen doses. Uit tests zou blijken dat het
vaccin een immuniteitsrespons opwekt, dit zonder neveneffecten.
"Het nieuws komt een beetje als een duiveltje uit een doosje", zegt Radio 1-correspondent Greet Groot Koerkamp in Moskou. "Normaal publiceren wetenschappers meteen hun resultaten als ze iets hebben ontdekt, maar dat hebben de Russen niet gedaan."
Toch is het nieuws volgens hem geen totale verrassing. "Al in mei en juni hebben hooggeplaatste mensen, onder wie zelfs president Vladimir Poetin, gezegd dat Rusland vanaf september zou kunnen vaccineren. Er waren dus signalen dat het land tot op een zekere niveau onderzoek voerde."
Werkend vaccin
"Een vaccin testen verloopt volgens bepaalde fases. Rusland zou nu aan fase twee bezig zijn. Daarna volgt fase drie, maar die zou parallel kunnen verlopen met een inentingscampagne bij risicogroepen zoals zorgpersoneel of mensen in het onderwijs."
Over de kwaliteit van het vaccin is weinig geweten. "Omdat nog geen resultaten zijn gepubliceerd, kunnen collega's of buitenlandse experten weinig zinnigs zeggen. Het zou prachtig zijn als het een werkend vaccin is, maar dat is moeilijk te achterhalen."
Keerzijde
“Door de internationale situatie mogen wetenschappers nu meer bochten afsnijden in hun onderzoek om sneller te kunnen werken, maar de keerzijde is dat je dan niet weet hoe zo'n vaccin op lange termijn werkt. Verschijnen over een paar maanden toch nog neveneffecten? Hoe lang garandeert het vaccin immuniteit?"