Veroorzaakte coronavirus 130 jaar geleden al pandemie? Van Ranst: "Als dit klopt, is dit hoopgevend voor Covid-19"

15 jun 2020, 13:00 Royalty
Untitled collage 11

Er staat vandaag een zeer opmerkelijk artikel in Het Nieuwsblad. Was een coronavirus er al 130 jaar geleden al? Een pandemie veroorzaakte toen liefst anderhalf miljoen doden. Viroloog Marc Van Ranst vindt de theorie zeer aannemelijk.

De pandemie raasde in 1889 en 1890 over de wereld. Dokters noemden het toen influenza, een griepvirus dus. Men sprak in de volksmond over de Russische griep, omdat er geruchten waren dat de ziekte uit het oosten kwam. In amper vier maanden tijd verspreidde de ziekte zich over de hele wereld.

De symptonen van de ziekte kwamen niet helemaal overeen met de griep. Zo kreeg men hoge koorts, een hoest en zware hoofdpijn. Deze symptonen komen echter wel overeen met Covid-19. "Uit Russische bronnen heb ik begrepen dat er destijds ook symptomen werden gemeld als smaak- en reukverlies’, zegt Van Ranst in De Volkskrant. "Heel opvallend. Want dat is een symptoom dat we nu ook zien."

Hoop

Nog opvallend: in 1890 werden niet alleen mensen ziek, maar ook katten. Net als bij sars in 2003 en nu bij Covid-19 in 2020. Van Ranst schreef de Russische griep in 2005 al toe aan het coronavirus. Een echt bewijs is er niet, maar Van Ranst gelooft wel sterk in deze theorie. Hij bestudeerde toen OC43-virus, dat vandaag nog altijd goed is voor een dikke tien procent van alle verkoudheden, vooral de zwaardere luchtweginfecties. Als die theorie klopt, is er alvast wel hoop. "OC43 veroorzaakt nog altijd de wat zwaardere verkoudheden", zegt Van Ranst. "Dat geeft hoop dat het coronavirus waarmee we vandaag te maken hebben wellicht ook ooit een zwaar verkoudheidsvirus wordt."