Sinds de start van de coronacrisis is het aantal gevallen van vriendschapsfraude spectaculair toegenomen. De FOD Economie registreerde al meer dan 2000 meldingen via het meldpunt tussen januari 2020 en oktober 2021.
Het totale bedrag waarvoor mensen werden opgelicht loopt op tot meer dan 15 miljoen euro. De bedragen die oplichters stelen, worden ook alsmaar groter. Een triest hoogtepunt: in 2020 is er één enkel slachtoffer dat 780.000 euro kwijtraakt. Die cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg. Veel mensen maken nooit een melding van wat hen overkomt omdat de gêne te groot is of omdat ze nog steeds geloven dat hun 'internetrelatie' wél echt is.
Ook Hilde uit Poelkapelle werd het slachtoffer van vriendschapsfraude. Zij is zomaar eventjes 400.000 euro kwijtgespeeld aan een oplichter die zich voordeed als een aantrekkelijke Fransman waarop ze verliefd werd. Tijdens de vier jaar waarin ze aan het lijntje werd gehouden, wordt Hilde vaak gewaarschuwd. "Maar als je die persoon graag ziet, is het moeilijk om in te zien dat het allemaal niet echt is. Je wilt het niet zien, je wilt het niet geloven.”
Vier jaar lang schrijft Hilde geld over om zogezegd terug te komen van uit het buitenland. Ze is zo verliefd dat ze elke keer weer geld overschrijft. "Ik maak een ruwe schatting, maar denk dat het bedrag richting 400.000 euro gaat. Ik ben daarvoor leningen aangegaan, ik heb geld van mijn ex-man gekregen, mijn auto verkocht en extra kredietkaarten aangevraagd.”
Na vier jaar blijft Hilde niet alleen achter met een gebroken hart, ze zit ook in financiële problemen. "Ik moet maandelijks enorme bedragen aflossen voor leningen die ik ben aangegaan. Dat voelt als een strop rond mijn nek." Ze ziet geen andere oplossing dan haar woning te verkopen en een klein appartementje te huren voor zichzelf en haar honden.