Op sommige plaatsen in België lijkt de regen maar niet op te houden. Ons land wordt volgens
Frank Deboosere dan ook geteisterd door een ‘waterbom’. "We spreken daarover als er op relatief korte tijd heel veel neerslag valt”, aldus de weerman van de VRT.
Frank legt op VRT NWS uit hoe het komt dat er boven het oosten van het land maar regen blijft vallen: ”Normaal gesproken zien we regenzones altijd vrij vlot doorschuiven van west naar oost, maar de laatste weken is er erg weinig circulatie in de atmosfeer, waardoor alles wat geblokkeerd zit.”
“Ons weer wordt nu al een tijdje bepaald door een hoogtedepressie met kern boven Duitsland. De lucht is op enkele kilometers hoogte gevuld met heel koude lucht en dat triggert felle regenbuien. Die depressie blijft voorlopig ter plaatse rondtollen. Daardoor wordt er keer op keer nieuwe regen aangemaakt die op dezelfde plaats blijft vallen. Het westen van ons land valt buiten de invloedsfeer van die depressie, vandaar dat er daar veel minder wateroverlast is."
Neerslag gaat geleidelijk aan uitdrogen
Gelukkig is er ook beterschap op komst, al zal dan nog niet voor morgen zijn. "Voor de volgende dagen zien we dat het hogedrukgebied van de Azoren al is doorgeschoven richting Ierland. Vanuit het westen gaan die hogedrukinvloeden ervoor zorgen dat de neerslag geleidelijk aan uit gaat drogen. De laatste buien gaan in de loop van vrijdag het uiterste oosten van het land verlaten.”
Voor het weekend zien de voorspellingen er eerder goed uit. "Omdat we nog steeds onder invloed staan van noordelijke luchtstromen wordt het niet echt heel warm. Maar maxima van 23 à 24 graden is voor veel mensen al het betere zomerse weer. Op maandag kan het zelfs al 26 graden worden."